Etykiety na rynek mięsny
Etykiety na rynek mięsny są specyficznym rodzajem etykiet, ponieważ mięso wymaga urządzeń chłodniczych, zwykle produkty wymagają procesu głębokiego mrożenia. Głębokie mrożenie najczęściej stosowane jest w ubojniach.
Aplikacja etykiet na rynek chłodniczy często odbywa się w niskiej temperaturze i przy dużej wilgotności.
Etykiety na rynek mięsny to etykiety dopuszczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością, na farbach niskomigracyjnych i materiałach bezklejowych.
Podczas produkcji opakowań na rynek spożywczy ogranicza się do minimum potencjalne możliwości przenikania do wnętrza opakowań substancji z etykiet. Podstawowym zabiegiem stosowanym w celu realizacji tych założeń jest stosowanie bezpiecznych lakierów i farb oraz specjalnych folii.
Stosuje się głównie kleje kauczukowe i akrylowe.
Zakres temperatur
Do głębokiego mrożenia: –32 do +4